Ādas apavu krāsas – kādi ir to veidi, atšķirības un pielietojums ?

Published by Apavu SPA on

Bieži klienti mums uzdod jautājumus par to, vai konkrēto apavu veidu ir vai nav iespējams pārkrāsot noteiktā tonī. Lai veicinātu izpratni par mūsu darba procesu, šajā bloga ierakstā centīsimies izskaidrot apavu krāsošanas specifiku, ņemot vērā dažādu apavu krāsu veidu un krāsojamo virsmu veidu.

Uz spirta balstītās krāsas (penetrating dye)

Krāsojot apavus ar šāda veida apavu krāsu, tai nonākot uz ādas apavu virsmas, tajā dziļi iesūcas un šo ādu tonē (nevis tikai nokrāso virskārtu), līdz ar to var uzskatīt, ka šāda tipa krāsošana praktiski ir permanenta. Ja krāsa ir pietiekami tumša, to vēlāk ir praktiski neiespējami pilnībā noņemt. Šāda veida apavu krāsu mēs cenšamies izmantot primāri, jo tai ir ļoti daudz priekšrocību un praktisku apsvērumu pielietošanai:

  • Noturība – šo apavu krāsu nevar nokasīt vai nomazgā.
  • Dabisks ādas izskats – krāsa nenomaskē ādas tekstūras dabisko izskatu, to paslēpjot zem krāsas kārtas.
  • Vienkārša kopšana – tās kopšana ar klasiskiem apavu krēmiem ir vienkārša, bet izmantojot pigmentētus (krāsainos) apavu krēmus īpašniekam pašam ir iespēja nodrošināt ļoti garu ilgmūžību iegūtajam krāsas tonim.
  • Universāla – der gludajai ādai, nubukam un zamšādai.

Tomēr šim krāsu veidam ir arī ierobežojumi/trūkumi:

  • Krāsas atjaunošana vai tumšāks tonis – ar šo apavu krāsu nav iespējams apavus nokrāsot gaišākā tonī nekā tie ir pirms krāsošanas, bet tikai atjaunot krāsu tādā pašā vai nokrāsot tumšākā krāsā.
  • Ierobežots krāsu un efektu diapazons – kas neļauj vienmēr piepildīt specifiskas klientu vēlmes. Piemēram, ar šīm krāsām nevar panākt baltu krāsu, ļoti spilgtus toņus vai metāliska/pērļu krāsojuma efektu.
  • Skurpuloza sagatavošana, krāsojot citā tonī – ņemot vērā, ka šo krāsu ir sarežģīti noņemt un tās nākamās kārtas “spīd cauri”, ja vien nav būtiski tumšākas, tad sagatavošanas darbi ir ļoti sarežģīti un ilgi, jo ir nepieciešams izlīdzināt vecās krāsas toni, lai nākamā kārta būtu pēc iespējas viendabīga un nepārmantotu vecā krāsojuma iezīmes.

 Populārākās šāda veida krāsas ir, piemēram, Saphir, Fiebing’s, Angelus. Mēs visbiežāk izmantojam Francijā ražotas Saphir markas krāsas, kuru pieejamie toņi ir aptuveni šādi:

Ar minētajām uz spirta balstītajām krāsām krāsoti apavu piemēri:

Uz ūdens balstītās akrila tipa krāsas

Šāda veida speciālās apavu krāsas pēc darbības principa līdzinās virskārtas krāsām, ko izmanto, piemēram, iekštelpu apdarē, jo veido plānu krāsas virskārtu uz krāsojamās virsmas. Taču, protams, apavu krāsas ir speciāli veidotas tā, lai tās neplaisātu, būtu noturīgas dažādu laikapstākļu ietekmē, ļautu nodrošināt apavu kopšanas procesu.

Šīs krāsas priekšrocības ir šādas:

  • Teorētiski neierobežots krāsu toņu klāsts – iemaisīt ir iespējams praktiski jebkuru toni (tumšu vai gaišu).
  • Iespēja krāsot no tumšāku uz gaišāku – pareizi sagatavojot krāsošanas virsmu un uzklājot pietiekamu skaitu krāsu kārtu, ir iespējams nokrāsot arī melnas kurpes par baltām.
  • Iespējams īpaši spīdīgs lakojums – daudz izteiktāks lakotais spīdums izdodas tieši ar šāda veida krāsām, jo šādām krāsām tiek speciāli ražoti krāsu nostiprinātāji/lakotāji, bet spirta krāsu gadījumā – paredzēts uzklāt kremu vai speciālos vaskus, kas arī spīd, taču ne tik izteikti.
  • Metāliskie maisījumi – pastāv metāliskas krāsas, kas ļauj panākt pērļu vai metālisko efektu.

Šīs krāsas trūkumi un ierobežojumi ir šādi:

  • Neder nubukam un zamšādai – uzklājot šādu krāsu uz nubuka vai zamšādas virsma ir grubuļaina un nenoturīga.
  • Skrāpējas – kā jebkura virsmas krāsa, arī šī krāsa skrāpējas un dilst. Ja ar spirta krāsu krāsotiem apaviem ir iespējams vienkārši uzklāt tādas pašas krāsas kremu, tad šajā gadījumā parasti līdzēs tikai pārkrāsošana.
  • Nomaskē ādas tekstūru – zem krāsas kārtas parasti pazūd dabiskais krāsas pigments, kas var būt nevēlams blakusefekts atsevišķos gadījumos.
  • Nav iespējams veikt noteiktu apavu daļu tonēšanu – parasti ar šo krāsu tiek noklāta konkrēta virsmas daļa/detaļa vienā konkrētā tonī. Tonējumu jeb gradientu izveide ar šo krāsu praktiski nav paveicam.

Ar minētajām uz ūdens balstītajām krāsām krāsoti apavu piemēri:

Līdz ar to, kad pie mums griežas klients ar konkrētu vajadzību un vēlmēm, mēs izejam no visiem minētajiem ierobežojumiem un cenšamies izmantot labāko no pieejamajiem risinājumiem. Piemēram, ja klients vēlas pārkrāsot vai restaurēt zamšādu vai nubuku, mēs nevaram piedāvāt ļoti spilgtus toņus un nevaram arī padarīt zamšu gaišāku, izmantojot krāsas.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *